Vepřová játra po farmářsku

500 g vepřových jater
150 g farmářské slaniny  (jako „anglická“ obalená v paprice)
1 cibule
2 jarní cibulky nebo menší pórek
3 papriky (1x červená, 1x zelená, 1x žlutá)
2 tvrdá kyselá jablka
1 skleničku sterilovaných žampionů v rajčatové omáčce
sůl, čerstvě mletý pepř

Marináda: promícháme 3 lžíce oleje, 1 lžíci čínské sójové omáčky, 1 lžíci směsi koření a bylinek – mám koupenou na farmářském trhu (červená paprika, sušený česnek a cibule, mletý kmín, petrželová nať, bazalka, šalvěj, medvědí česnek a sůl – pochopitelně bez glutamanu)

Nejprve si očištěná játra nakrájíme na nudličky a smícháme s marinádou a necháme chvilku uležet, než si připravíme ostatní suroviny – papriky nakrájíme na nudličky, cibuli na tenčí měsíčky, jarní cibulku na kolečka a jablka na plátky.

Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli a opečeme. Když cibule začne zlátnout, přidáme naložená játra i s marinádou a orestujeme. Přidáme ostatní suroviny kromě jablek, osolíme, opepříme, trochu podlijeme vodou a dusíme asi 15 minut. Přidáme jablka a ještě chvilku podusíme. Pokud máme radši hustější omáčku, můžeme zahustit bramborovým škrobem (cca 1-2 lžičky), který rozmícháme v trošce vody.

Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo rýže.

Dobrou chuť

Autor receptu: Andrea Paskerová

maminciny.recepty@seznam.cz

ůsdůlklsůfků